Aeg-Electrolux BS9304401M Książka Kucharska Strona 56

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 72
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 55
Nanieść polewę na boczek.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Placek z koziego sera
Składniki do ciasta:
125 g mąki
60 ml oliwy z oliwek
1 szczypta soli
•3-4 łyżki zimnej wody
Składniki na wierzch:
•1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule
sól i pieprz
•1 łyżeczka posiekanego tymianku
125 g sera ricotta
100 g sera koziego
•2 łyżki oliwek
1 jajko
•60 ml śmietany
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy 28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Włożyć do miski mąkę, oliwę z oliwek oraz sól i wyrabiać, aż mieszanka zacznie przypomi-
nać tartą bułkę. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej tłuszczem czarnej formy do pie-
czenia. Ponakłuwać spód widelcem.
Wylać 1 łyżkę
oliwy z oliwek na patelnię. Obrać cebulę, pokroić na cienkie plasterki i dusić w
oliwie pod przykryciem przez ok. 30 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem i dodać 1/2 ły-
żeczki posiekanej pietruszki.
Lekko ostudzić cebulę, a następnie rozłożyć na cieście.
Następnie wyłożyć na ciasto ser ricotta i ser kozi, dodać oliwki. Posypać 1/2 łyżeczki posie-
kanego tymianku.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka i kwaśną śmietanę. Polać tartę polewą.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Placek serowy
Składniki:
1.5 warstwy oryginalnego kruchego ciasta szwajcarskiego lub ciasta francuskiego (roz-
wałkowane w kwadrat)
500 g startego sera ementaler
200 ml śmietany
56 Przepisy Gotowanie wspomagane
Przeglądanie stron 55
1 2 ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 ... 71 72

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag