– Poziom umieszczenia potrawy: 3
Nadziewane pomidory
Sposób przygotowania:
Naciąć pomidory na krzyż, umieścić na ruszcie i wstawić do piekarnika. Po zakończeniu pie-
czenia zdjąć skórkę z pomidorów.
– Woda do wlania przez szufladę na wodę: 150 ml
– Czas pieczenia: 10 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 3
Ziemniaki w mundurkach
Składniki:
• 1000 g średniej wielkości ziemniaków
Sposób przygotowania:
Umyć ziemniaki i włożyć do szklanej miski.
– Woda do wlania przez szufladę na wodę: 800+200 ml
– Czas pieczenia: 55 minut.
– Poziom umieszczenia potrawy: 3
Gotowane ziemniaki
Składniki:
• 1000 g ziemniaków
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki równej wielkości. Włożyć ziemniaki do miski i przypra-
wić solą.
– Woda do wlania przez szufladę na wodę: 800 ml
– Czas pieczenia: 40 minut.
– Poziom umieszczenia potrawy: 3
Słone kluseczki
Składniki/Sposób przygotowania:
• 300 g miękkich precli
• 200 ml mleka
• 3 jajka
•2 pęczki posiekanej pietruszki
• 2 drobno posiekane cebule
• 10 g masła
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać. Precle pokroić na centymetrowe kawałki i polać ciepłym mlekiem. Pozosta-
wić do nasiąknięcia przez około 5 minut. Ubić i dodać jajka. Lekko podsmażyć posiekaną
cebulę na maśle, aż się zeszkli, następnie dodać pietruszkę. Pozostawić na chwilę, aż prze-
stygnie i dodać mieszankę z preclami. Przyprawić i delikatnie wymieszać wszystkie składni-
ki. Uformować z mieszanki ok. 6 kluseczek i umieścić je w płaskiej szklanej misce.
66 Przepisy Gotowanie wspomagane
Komentarze do niniejszej Instrukcji