Połowę plastrów ziemniaków ułożyć w natłuszczonej formie żaroodpornej, po‐
sypać całość startym serem. Pozostałe plastry ziemniaków ułożyć jako drugą
warstwę i posypać je resztą sera.
Ząbek czosnku rozgnieść i wymieszać razem z jajkami, mlekiem, i tymiankiem.
Masę posolić i zalać nią ziemniaki.
Masło zetrzeć na wiórki i posypać nimi zapiekankę.
Ustawienie Poziom umieszcza‐
nia potrawy
Czas trwania
P 11 ZAPIEKANKA ZIEM‐
NIACZANA
2 30 min.
KURCZAK 1200 G
Składniki:
• 1 kurczak (1000 - 1200 g)
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz, papryka, curry
Sposób przygotowania:
Umyć kurczaka i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Zmieszać przyprawy z olejem i równomiernie natrzeć tą mieszanką kurczaka
od wewnątrz i z wierzchu.
Następnie ułożyć kurczaka piersią w dół w żaroodpornej lub szklanej formie z
perforowanym wkładem (wyposażenie specjalne).
Po połowie czasu pieczenia obrócić kurczaka.
Po pierwszym sygnale dźwiękowym sprawdzić stopień upieczenia. W razie
potrzeby przedłużyć pozostały czas pieczenia do drugiego sygnału dźwięko‐
wego (ok. 10 min.).
Ustawienie Poziom umieszcza‐
nia potrawy
Czas trwania
P 12 KURCZAK 1200 G 2 30 min.
Czyszczenie i pielęgnacja
OSTRZEŻENIE!
Przed czyszczeniem należy piekarnik wyłączyć i ostudzić.
OSTRZEŻENIE!
Ze względów bezpieczeństwa zabrania się czyszczenia urządzenia strumie‐
niem pary i myjkami wysokociśnieniowymi!
UWAGA!
Nie wolno używać środków czyszczących o działaniu ściernym, ostrych skro‐
baczek ani przedmiotów szorujących.
Czyszczenie i pielęgnacja
51
Komentarze do niniejszej Instrukcji