COMPETENCE B6871-4Piekarnik elektryczny do zabudowyInstrukcja obs³ugi
10Akcesoria piekarnikaRuszt Do naczyñform do ciast, pieczenia i grillowaniaBlacha do pieczenia Do pieczenia ciast i placków.Brytfanna Do pieczenia
11Przed pierwszym u¿yciemUstawianie i zmiana czasu3 Piekarnik pracuje tylko z ustawionym czasem.Po pod³¹czeniu do sieci lub przerwie w dop³ywie pr¹du
12Pierwsze czyszczeniePrzed pierwszym u¿yciem piekarnika nale¿y go wyczyœciæ. 1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych ostrych, szoruj¹cych œrodków czyszcz¹
13Obs³uga piekarnikaElektroniczne sterowanie piekarnikiem3 Informacje ogólne• Zawsze w³¹czaæ urz¹dzenie przyciskiem Wlaczone/ Wylaczone (EIN/AUS).• Ki
14Wybieranie funkcji piekarnika 1. W³¹czyæ urz¹dzenie przyciskiem Wlaczone/ Wylaczone (EIN/AUS).2. Wciskaæ przycisk lub dopóty, dopóki na wyœwietla
15Wy³¹czenie piekarnika Urz¹dzenie wy³¹czyæ przyciskiem g³ównym Wlaczone/ Wylaczone (EIN/AUS).3 Dmuchawa ch³odnego powietrzaDmuchawa w³¹cza siê automa
16WskaŸnik ciep³a pozosta³egoPo wy³¹czeniu piekarnika paski, które jeszcze siê wyœwietlaj¹, pokazuj¹ ciep³o pozosta³e w piekarniku.Szybkie nagrze (SCH
17Funkcje - piekarnikPiekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:Funkcja piekarnika StosowanieElement grzejny/wentylatorProfesjonalny termoobieg D
18 Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i przechyleniemWszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹ zabezpieczenie p
19Wk³adanie rusztu: W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y skierowane do do³u.Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu wsadu.3 Wy
2Szanowna Klientko, Szanowny KliencieProsimy o dokladne przeczytanie niniejszych wskazówek dotycz¹cych obs ugi oraz ich przechowanie na wypadek potrze
20Termosonda (FLEISCHSPIESS)Po to, aby piekarnik wy³¹czy³ siê po nagrzaniu do dok³adnie okreœlonego stopnia temperatury wewn¹trz produktu,nale¿y zwróc
213 Temperatura wnêtrza produktu jest wyœwietlana od 30°C.5. Ustawiæ funkcjê piekarnika i wysokoœæ temperatury.Po osi¹gniêciu ustawionej temperatury w
22Funkcje zegaraMinutnik (KURZZEIT)Ustawienie krótkiego zakresu ozasu. Po up³ywie ustawionego czasu rozlega siê sygna³.Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzi
233 Wskazówki dotycz¹ce funkcji zegara• Po wybraniu jednej z funkcji zegara przez ok. 5 sekund pulsuje lampka wybranej funkcji. W tym czasie za pomoc¹
24Minutnik (KURZZEIT)1. Wciskaæ przycisk Wybór (AUSWAHL), dopóki pulsujeMinutnik (KURZZEIT). 2. Za pomoc¹ przycisku lub ustawiæ ¿¹dany czas minutn
25Czas trwania (DAUER)1. Wybraæ funkcjê piekarnika i wysokoœæ temperatury.2. Wciskaæ przycisk Wybór (AUSWAHL), dopóki pulsuje Czas trwania (DAUER).3.
26Koniec (ENDE)1. Wybraæ funkcjê piekarnika i wysokoœæ temperatury.2. Wciskaæ przycisk Wybór (AUSWAHL) dopóki pulsuje Koniec (ENDE).3. Przy pomocy prz
27Kombinacja funkcji Czas trwania (DAUER) i Koniec (ENDE) 3 Funkcje Czas trwania (DAUER) i Koniec (ENDE) mog¹ byæ u¿ywane równoczeœnie, je¿eli piekarn
28Inne funkcjeOd³¹czanie wskaŸników2 Od³¹czenie wskaŸnika czasu pozwala na zaoszczêdzenie energii.Wy³¹czenie wskaŸnika czasu1. Urz¹dzenie mo¿na wy³¹cz
29Zabezpieczenie przed w³¹czeniem urz¹dzenia przez dzieciPo w³¹czeniu tego zabezpieczenia piekarnik nie mo¿e zostaæ uruchomiony.W³¹czenie zabezpieczen
3Spis treœciInstrukcja obs³ugi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . .
30Wy³¹czenie blokady przycisków Równoczeœnie wcisn¹æ i przytrzymaæ przyciski Wybór (AUSWAHL) i , dopóki na wyœwietlaczu nie zgaœnie komunikat “LOC”.Bl
31Zastosowania, tabele i radyPieczenieFunkcja piekarnika: Profesjonalny termoobieg lub Grzejnik górny/dolnyFormy do pieczenia• W przypadku funkcji Gr
32Wskazówki ogólne• Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu! • Przy stosowaniu funkcji Grzejnik górny/dolny lub Profesjonalny termo
332 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok. 10 minut przed up³ywem czasu pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê ciep³
34Wypieki na blachach do pieczenia Warkocz dro¿d¿owy / Wianek dro¿d¿owyGrzejnik górny/dolny3 170-190 0:30-0:40Strucla bo¿onarodzeniowaGrzejnik górny/d
35Drobne wypiekiCiastka kruche Profesjonalny termoobieg3 150-160 0:06-0:20Ciastka wyciskane Profesjonalny termoobieg3 140 0:20-0:30Ciastka wyciskane G
36Pieczenie na kilku poziomachRodzaj wypiekuProfesjonalny termoobiegProfesjonalny termoobiegTempera-tura ºC CzasGodz.: min.Poziom wsadu od do³u2 pozio
37Wskazówki do pieczeniaEfekt pieczenia Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczyCiasto jest zbyt jasne na spodzieZ³a wysokoœæ wsadu Ciasto nale¿y wsadziæ ni¿
38Tabela Funkcja PizzaRodzaj pieczywa PoziomwsaduTemperatura°CCzasgodz.: min.Pizza (cienka) 1 180 - 2001)1)Nagrzaæ piekarnik20 - 30Pizza (z du¿¹ iloœc
39Tabela Zapiekanki i potrawy opiekaneTabela mro¿onych potraw gotowych.Potrawa Funkcja piekarnikaPoziomwsaduTempe-ratura°CCzasgodz minZapiekanka z mak
4Rozmra¿anie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47Tabela rozmra¿ania . . . . . . . . . . . . . .
40Pieczenie miêsaFunkcja piekarnika Grzejnik górny/dolny lub Pieczenie w podczerwieniPodczas pieczenia miês nale¿y stosowaæ filtr t³uszczowy!Naczynia
41Tabela pieczeniaRodzaj miêsa IloœæFunkcje piekarnikaPoziomwsaduTempe-ratura°CCzasgodz.: min.Wo³owinaPieczeñ duszona1-1,5 kgGrzejnik górny/dolny1200-
42JagniêcinaUdziec jagniêcy, pieczeñ jagniêca1-1,5 kgPieczenie w podczerwieni1150-1701:15-2:00Grzbiet jagniêcy1-1,5 kgPieczenie w podczerwieni1160-180
43Tabela Termosonda (FLEISCHSPIESS)ProduktTemperatura we wnêtrzu produktuWo³owinaRostbef lub Filet pó³surowy (angielski)œrednio wypieczonydobrze wypie
44Gotowanie w niskiej temperaturzeFunkcja piekarnika: Gotowanie w niskiej temperaturzeZastosowanie funkcji piekarnika Gotowanie w niskiej temperaturze
45Tabela Gotowanie w niskiej temperaturzeProdukt WagagUstawieniePoziom wsaduCzas ca³kowityw min.Rostbef 1000-1500 150°C 1 90-110Filet wo³owy 1000-1500
46Grillowanie powierzchnioweFunkcja piekarnika Grill maly lub Grill duzy z maksymalnym ustawieniem temperatury1 Uwaga: grillowaæ nale¿y tylko przy z
47Rozmra¿anie Funkcja piekarnika Rozmra¿anie (bez ustawiania temperatury)• Ustawiæ rozpakowane potrawy na talerzu na ruszcie.• Nie przykrywaæ talerza
48SuszenieFunkcja piekarnika Profesjonalny termoobieg• Nale¿y stosowaæ ruszty wy³o¿one pergaminem lub papierem do pieczenia.• Lepszy efekt osi¹ga siê
49PasteryzacjaFunkcja piekarnika Grzejnik dolny• Do zagotowywania u¿ywaæ tylko dostêpnych w handlu naczyñ szklanych jednakowej wielkoœci.• Nie nale¿y
5Instrukcja obs³ugi1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa5Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:– 73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa do
50Tabela pasteryzacjiPodane czasy i temperatury zagotowywania s¹ wartoœciami orientacyjnymiProdukty do pasteryzacjiTemperaturaw°CZagotowaæ do wrzeniaw
51Czyszczenie i pielêgnacja1Ostrze¿enie: Podczas czyszczenia piekarnik musi byæ wy³¹czony i ostudzony.Ostrze¿enie: Ze wzglêdów bezpieczeñstwa nie woln
52AkcesoriaWszystkie wyjmowane elementy (ruszt, blacha do pieczenia itd.) nale¿y po ka¿dym u¿yciu przep³ukaæ i dobrze osuszyæ. Dla ³atwiejszego czyszc
533 Funkcja Oœwietlenie nie dzia³a.Kiedy urz¹dzenie osi¹gnie zadan¹ temperaturê, nastêpuje zablokowanie drzwi piekarnika.Aktywowana zosta³a blokada dr
54Prowadnice listewAby oczyœciæ œciany boczne z lewej i z prawej strony piekarnika, mo¿na wyj¹æ prowadnice.Wysun¹æ prowadnicê Prowadnicê nale¿y najpie
55Oœwietlenie piekarnika1 Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo pora¿enia pr¹dem. Przed wymian¹ ¿arówki piekarnika:– Wy³¹czyæ piekarnik!– Wykrêciæ bezpieczni
56Drzwi piekarnikaW celu ³atwiejszego wyczyszczenia wnêtrza piekarnika mo¿na zdj¹æ drzwi urz¹dzenia z zawiasów.Zdejmowanie drzwi piekarnika1. Otworzyæ
57Zawieszanie drzwi piekarnika1. Chwyciæ drzwi piekarnika z obu stron i przytrzymaæ pod k¹tem ok. 45°.U³o¿yæ wg³êbienia znajduj¹ce siê w dolnej czêœci
58Szyby w drzwiach piekarnikaDrzwi piekarnika s¹ wyposa¿one w cztery szyby u³o¿one jedna za drug¹. Szyby wewnêtrzne mo¿na zdj¹æ do umycia.1 Uwaga! Sil
595. Ka¿d¹ z szyb drzwiowych chwyciæ kolejno za górn¹ krawêdŸ i wysun¹æ z prowadnicy. Czyszczenie szyb w drzwiach piekarnika Wyczyœciæ szyby dok³adnie
63 Wskazówka odnoœnie akrylamiduWed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szcz
603 Po zewnêtrznej stronie os³ony drzwiczek (B) znajduje siê szyna prowadz¹ca (C). Nale¿y j¹ wsun¹æ pomiêdzy zewnêtrzn¹ szybê drzwiow¹ a k¹t prowadzen
61Co zrobiæ, gdy …Usterka Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczyPiekarnik siê nie nagrzewa.Piekarnik nie jest w³¹czony. W³¹czyæ piekarnik.Czas nie jest wyœ
62Je¿eli uszkodzenie nie odpowiada ¿adnemu podanemu powy¿ej, nale¿y skontaktowaæ siê z autoryzowanym serwisem.1 Ostrze¿enie! Naprawy urz¹dzenia mog¹ b
63SerwisW przypadku wyst¹pienia usterek nale¿y spróbowaæ samodzielnie usun¹æ problem przy pomocy instrukcji obs³ugi (rozdzia³: Co zrobiæ, gdy...)Jeœli
www.electrolux.com822 926 719-C-010806-03 Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
7Recykling2Materia³ opakowaniaMateria³y opakowania mog¹ bez ograniczeñ zostaæ powtórnie przetworzone. Elementy z tworzyw sztucznych s¹ oznakowane, np.
8Opis urz¹dzeniaWidok z przoduDrzwi z pe³nego szk³aPanel steruj¹cyUchwyt drzwi
9Panel steruj¹cyWyposa¿enie piekarnikaWskaŸniki piekarnikaPrzyciski funkcjiPiekarnikGórna grza³ka i grza³ka grillaOœwietlenie piekarnikaTermosonda (FL
Komentarze do niniejszej Instrukcji